maanantai 12. helmikuuta 2018

Michael Connelly: Risteyskohta

Oli tietenkin vain ajan kysymys, että milloinka Michael Connellyn Hieronymys Bosch -hahmosta aletaan tehdä tv-sarjaa. Vuonna 2014.

Tästä on muitakin mielipiteitä, mutta omalla kohdallani kävi niin, että kun Titus Welliver ujuttautui Harry Boschin nahkoihin, niin minä menetin mielenkiintoni. Kirjallisuuden ylivoimaisesti huikein ominaisuus on se, että se ruokkii mielikuvitusta (sivistystä myös!). Lukija pääsee uimaan vieraisiin, mielikuvituksellisiin maisemiin, aikakausiin ja tapahtumiin sekä syventymään tajuamaan henkilöhahmojen sielunelämää. Se on aivan mahtavaa, koska se tapahtuu vain omassa päässä. Ja kaikilla muilla puolestaan omanlaisella tavallaan. Titus Welliver ei ole siis minun versioni Boschista, ei lähellekään, ja siksi kirjojen lukeminen nykyisellään on hankalaa.

Yritin kuitenkin, kun Prisman laarista tyrkytettiin käteen Risteyskohta, 2016 (The Crossing, 2015) -kirjaa. Riesteyskohta on kannenkin mykästi todistamana täysverinen Bosch-kirja, vaikka siinä mukana kulkeekin Michael Connellyn toinen hahmo, velipuoli Mickey Haller.

Nyt jo eläköitynyt Bosch käy omaa jaakobinpainiaan läpi kirjan, koska hänestä on alleviivatun vastenmieleistä työskennellä puolustuksen puolella oikeidessa. Omituinen näkökohta jos kuitenkin väittää palvelensa oikeutta!

Bosch näkee oitis, että väärä mies on syytettynä murhasta, ja hän napsii näppärästi riittävät todisteet miehen syyttömyyden puolesta, ja vajaat neljäsataa sivua myöhemmin myös oikeat syylliset on jo löydetty ja osin rangaistukin.

Voi olla, että Welliver-efekti vaikuttaa kirjan suutuntumaan, mutta kitalaelle jää hieman väljähtänyt maku, jos sitä vertaa varhaisempiin Connelly-kokemuksiin. Tämä kulkee kyllä kuin Uber, mutta se vaikuttaa aika lailla samanlaiselta nakilta kuin pötkössä jo on ollut aikaisemminkin tarjolla. Lukijoita palvellaan uudella Harry Bosch -kirjalla, mutta mitään uutta ei kuitenkaan tarjota. 60 miljoonaa myytyä kirjaa toki riittää jo puhumaan puolestaan.

Tarina jäi hieman köykäiseksi, eikä Harryn toiminta nyt vakuuta. Kirjallisesti Connelly ei myöskään esitä mitään erityisen briljanttia, vaan heittää määrämittaisen.

Kansi on kai kaivettu varastosta, jonka ovessa lukee "BULKKI"?

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti