torstai 19. syyskuuta 2013

Matti Rönkä: Mies rajan takaa

Näin kirjaa pitää myydä: kolme kirjaa yksien kansien välissä ja hintalapussa 7 euroa! Onhan se kirjailijalle säälittävää polkumyyntiä, mutta eiköhän toisaalta näistä Matti Röngän kirjoista ole ydinmehu jo puristettu aika päiviä sitten? Me Kärppä-noviisit olemme enemmänkin marginaalinen juttu?

Kyse on siis Matti Röngän Viktor Kärppä -saagasta, jonka päätösosa ilmestyikin juuri sopivasti tähän sesonkiin. Niiden tiimoilta tämä kertauspaketti on kai julkaistu ja samalla tähän on voitu liittää maistiaisiksi uusimman kirjan ensimmäinen luku. Hyvää lukijanpalvelua ja vaapputoimintaa sekin, ellei oteta huomioon senkaltaista juonipaljastusta, että näytepätkästä käy heti ilmi, ketkä keskeisistä henkilöistä ovat siinä yhä mukana.

Matti Rönkä on kahdesti kirkastettu. Hän on luotettava ja miellyttävä uutismies näköradiosta ja hän on ulkomaita myöten glorifioitu dekkaristi podiumin valaistulta laidalta. Paljon muutakin, mutta nämä ovat Röngän julkiset kuvat.

Itse en aikanaan Kärppiin tarttunut, ehkä ennakkoluuloisuuttani. Jotenkin sortavalaisen paluumuuttajan ja taparikollisen tarina ei iskenyt. No, sitä makoisampaa on nyt huomata olleensa tässä omahyväisessä asenteessaan väärässä taikka mielummin sanoen: odottaminen kannatti.

Mies rajan takaa (2013) paksupokkari sisältää Viktor Kärpästä kertovien kirjojen aloitustrilogian eli teokset Tappajan näköinen mies (2002), Hyvä veli, paha veli (2003) ja Ystävät kaukana (2005). Luettavaa on siis riittämiin, reilun kuudensadan sivun verran.

Paketti tarjoaa hyvän ikkunan tarkkailla Röngän kertojanäänen kehittymistä. Jo ensimmäinen Viktor Kärppä -kirja on rakenteeltaan hieno, itse tarina on sommiteltu hyvin, miljööt vaihtuvat ja stoori etenee kiinnostavasti kohti maalia. Ensimmäisen kirjan heikointa antia ovat dialogit, eritoten vitsikkäiksi tarkoitetut replat, jotka kompuroivat samaan tapaan kuin Reijo Mäki kapakkaillan jälkeen. Ne eivät ole lainkaan tasapainossa muun materiaalin kanssa.

Esimerkiksi venäläinen perseessäpäristin on aina takuuvarma naurupommi, mutta ei voi olla kuin aloittelijan epävarmuutta, että Röngän tasoinen kirjailija on turvautunut siihen Tappajan näköisessä miehessä.

Matti Rönkä kuitenkin petraa tätä puolta roimasti toisessa kirjassaan (Hyvä veli, paha veli) ja kolmas onkin sitten valmis paketti. Röngällä on timantti käsissään.

Olisi mukava tietää, mitkä Matti Röngän suunnitelmat Kärpän suhteet olivat alunperin. Oliko kyse pistokokeesta; mitä tästä nyt saisi aikaan -tyyliin? Sääliätuntemattomat markkinat ratkaisevat joka tapauksessa paljon kirjallisessa maailmassa, mutta oliko miellekartassa hahmollaan jo useampiakin tarinoita tai jopa pitempää kaarta? Veikkaan, että ei ollut, ainakaan kovin tarkkaan.

Viktor Kärpän hahmo kehittyy ja saa uutta lihaa luittensa ympärille kirja kirjalta, vaikka hän oli jo aivan toimiva heti esittelyssäkin. Tarve kunnollistaa Kärpää näyttäisi puskevan läpi. Sen sijaan Kärpän kanssa kaveruuteen (ja näköjään kummiuteenkin) päätyvä rikostutkija Korhonen tuntuu syntyvän uudelleen kirjasta toiseen siirryttäessä. Hänen hahmonsa ensimmäisessä kirjassa (Tappajan näköinen mies) on öykkärimäisen vastapoolin rooli, ja vaikka tietty öykkärimäisyys ja epästabiilius säilyy, lyöttäytyy hän kolmannessa kirjassa vapaaehtoisesti Kärpän matkaan auttaakseen tätä kuolemanvaarassa.

Kyseinen jakso sarjan Ystävät kaukana -kirjassa tuo etäisesti mieleen Armas J. Pullan sodanaikaiset Ryhmy ja Romppais -kirjat, joissa kaverukset niinikään samosivat nykyrajan takaisissa maisemissa vakavalla asialla huulta heittäen. Mielleyhtymä ei ole Röngälle tappioksi.

Asia on ilman muuta selvä. Matti Rönkä on luonut ainutlaatuisen toimivan päähenkilön ja sen rinnalle kokonaisen hahmogallerian. Pelkästään niilläkin toiset kirjailijat operoivat, mutta Röngän vahvuuksiin kuuluu myös monipolvinen jos kohta selväjärkinen kertomus, ja se on todellisen mielenkiinnon avain. Ja todellisen kirjailijan merkki.

Mahtavaa; myös Viktor Kärppä 4-6 -paketti on saatavilla samaan seitsemän euron nauruhintaan. Kipin kapin hommaamaan, bloggari.

**********


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti