perjantai 25. heinäkuuta 2014

Muistojen 70-luku

Muistojen 70-luku (2012) -kirja jatkaa samaa nostalgiakompostin pöyhimistä kuin Muistojen 60-luku -kirjakin. Ja aika lailla samoin välinein.

1970-luku käydään kirjassa läpi globaalis-kollektiivisen katseen läpäisemänä, ja miksipä ei. Kovin tuttuja kuvat ja tapahtumat ovat niille, jotka ovat kyseisen ajanjakson itsekin tolkuissaan eläneet. Kansakunnan yhteinen muisti eli ja voi hyvin, eikä tiedonvälitys ollut niin pirstoutunutta ja määrällisesti hahmotonta kuin nykyisinä aikoina.

Kun jotakin tapahtui, se sai medianäkyvyyttä kahdella kanavalla samaan aikaan.

70-luku ei muistoissa ole sen väkivaltaisempi kuin kollegansakaan, mutta sitäkin yllättävämpää oli tämän kirjan selailu. Sodalla, väkivallalla ja terrorismilla näyttäisi olevan melkoinen yliote. Kyse tuskin on mistään tietoisesta tahi tiedostamattomastakaan painotuksesta, vaan se kerta kaikkiaan oli niin. 1960-lukua pidetään kapinan ja vallankumouksen vuosikymmenenä, mutta 70-luku se vasta jotakin olikin.

Näiden kuvien vastapainona kirja luotaa muun muassa populaarikulttuuria. Ajan nousevat popparit, punk-liike, elokuva-alan tuulet yms. saavat oman mainintansa. Politiikka ja avaruudenvalloituksen kuulumiset ovat ilmiselvää peruskauraa.

Paljon palaa mieleen ja paljon jää vaivaamaan, koska kirjan tekstit eivät kovin syvällisesti taustoita itse kuvia. Pääpaino on juuri kuvilla, ja niiden merkittävyyden tulkinta jää lukijalle. Hänellä toisaalta olletenkin on jo omakohtaista pääomaa aikakaudesta, jos tähän kirjaan on tarttunut.

Kirjan liitteenä on taas dvd. Aika yhdentekevää materiaalia sillä on. Kuvat liikkuvat, mutta ne ovat aika satunnaisia arkistonpätkiä, eivät erityisen kallisarvoisia aarteita.

Ehkei tällaiselta potpurilta pidä ihmeitä odottaakaan? Mutta kun odottaa.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti