tiistai 17. joulukuuta 2013

Juri Nummelin (toim.): Pohjoisamerikkalaisia lännenkirjailijoita

Länkkärikaanonin kirjallisella laidalla Juri Nummelin taitaa ratsastaa maassamme täysin omilla preerioillaan. Hän on tutkinut ja kirjannut uutterasti alueen ja aidannut sen piikkilangallaan tarkasti.

Nummelin on tällä kertaa toimittanut antologian Pohjoisamerikkalaisia lännenkirjailijoita (2005). Toimittamisen ohella on teksteistä suuri osa Juri Nummelinin omin karjanajossa parkkiintunein käsin paperille riipustamia, mutta onpa joukossa liuta muitakin kirjoittajanimiä kastanut kynänsä musteeseen. Ilahduttavasti sekä miehiä että naisia.

Tekstit eivät ole erityisen omaäänisiä, mutta se ei kai tällaisessa kirjailijaesittelykontekstissa ole tarkoituskaan. Tyylillisesti ne eivät siis poikkea toisistaan, vaan tuloksena on varsin tasalaatuista pemmikaania. Eräänlaisen poikkeaman kirjoittajista tekee Anssi Hynynen, joka säännönmukaisesti liittää pieniä tekstinäytteitä esittelemiinsä kirjailijoihin. Muilla maistiaisia on vähemmän.

Pohjoisamerikkalaisia lännenkirjailijoita -opuksessa kyse on juuri siitä, mitä ahterissa oleva poltinmerkki lupaileekin: suomennettujen pohjoisamerikkalaisten lännenkirjailijoiden ja heidän teostensa esittelystä. Vaikka nimike yhdistää, niin kirjailijan laatu sitten erottaa. Monet nimet ovat tuttuja myös muilta rodeoalueilta kuin länkkäriosastolta, vai mitä esimerkiksi Paul Auster tuo kaupunkilaiselle lukijalle ensinnä mieleen?

Huikea työ tekijöiltään ja siinä määrin kattava, että ihan hetkeen ei uutta kirjaa tästä territoriosta tarvitse tehdäkään. Viisikymmentäviisi kanadalaista tahi yhdysvaltalaista lännenkirjailijaa on saanut kelpo esittelynsä. Joukosta tuskin puuttuu yhtään oleellista nimeä, etenkin kun pöydälle vielä kasaa Nummelinin teokset Kuudestilaukeavat: Amerikkalaisia länkkäripokkareita suomeksi sekä
Viidestilaukeavat: Länkkärinovelleja lukemistolehdistä.

Tämän kirjan lukee sellaisenaankin ilokseen läpi, mutta hakuteoksena sen omin status tietysti on. Jos genre kiinnostaa, tässä oivallinen käsikirja. Jos ei kiinnosta, kannattaa silti vilkaista, miten hyvä, kirjallinen hakuteos oikein kootaan. Tutkittavaa riittää useammankin nuotion valoon.

Hienoa on taas kansikuva. Meillä on kotimaassa kovan luokan kuvittajia, jotka löytävät tyylistä oleellisen ja saavat lukijan uppoutumaan näkemäänsä. Tässä tapauksessa siis kiitokset Jukka Murtosaarelle.

"Hi-yo, Silver! Away!"

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti